22.12.2015
[Alkuun ] [oikeusjutut] [matkakertomukset] [verojutut] [Taxation in Finland]

Rafael Hellsten: pikkupalkan verotus

Pikkupalkkoja, jotain tonnin kieppeillä kuukautta kohti tai sen alle saavia on noin miljoona (!!!), ajattele: kolmannes palkansaajista. Tätä ei muisteta, kun puhutaan reilun kolmen tonnin keskipalkasta, joka sinänsä on kyllä ihan totta ja oikein laskettu. Pieni lohtu pienen palkan saajalle on, että sitä ei veroteta aivan hirveästi, mutta verotetaan kuitenkin.

PIENET VEROT, VERORAJA 10 178,38 euroa, 2015

Tämän vuoden (2015) verotuksessa on eräänlaisena verorajana tarkalleen 10 178,38 euron palkkatulot. Jos on vuonna 2015 ollut tällaiset palkkatulot ja eikä mitään itse pyydettäviä matka- tai korkovähennyksiä, veroja ei mene yhtään. Eläkemaksuja maksetaan kyllä vaikka kuinka pienistä palkoista.

Kuvitellaan, että henkilö asuu Pornaisissa, jossa on vuoden 2015 veroprosentti pyöreä 20,0. Lisäksi henkilö ei kuulu kirkkoon ja on alle 53-vuotias, silloin työeläkevakuutusmaksu on pienempi. Annetaan lisäksi henkilölle nimi Veli Vireä, hänen muista veljistään kerrotaan seuraavissa jutuissa.

MIKÄ ON VÄLTTÄMÄTÖN VERO, MINNE NE MENEVÄT

Edellämainituilla palkkatuloilla ei makseta valtionveroa, mutta periaatteessa näistä tuloista on maksettava 1_kunnallisveroa sekä 2_kirkollisveroa, lisäksi on maksettava 3_ sairausvakuutuksen päivärahamaksua (sitä saa sitten, jos sairastaa pitkään) sekä 4_sairaan_HOITO_maksua (ehkä niillä rahoilla rahoitetaan nimensä mukaisesti sairaanhoitoa).

Toisaalta palkkatuloista saadaan tehdä vähennys, jonka nimi on työtulovähennys. Sillä on tarkoitus vähentää maksettavaa valtionveroa, mutta sillä voi myös vähentää (tai poistaa kokonaan) kunnallisveroja, kirkollisveroja sekä edellämainittua SAIRAANHOITOMAKSUA. Työtulovähennyksestä on perusteellinen esitys myöhemmin.

YLE-veroa ja SAIRAUSKULUJA EI PÄÄSE PAKOON

Esimerkkihenkilö (palkkatulot 10 178,38 vuonna 2015) ei siis maksa mitään muita maksuja kuin

YLE-veron: 65,00 euroa
sairaanhoidon päivärahamaksun: 66,16 euroa,
yhteensä 144,39 euroa.
Verohallinnon laskuri antaa nämä tiedot ja huomauttaa tosin jollakin tavalla, että tässä ei ole kaikki.

Tarkkaa määrää ei voi oikein laskea, mutta lisäksi kaikki tuloista riippumatta maksavat esimerkiksi ruisleivästä 14 prosentin veron (arvonlisävero) valtiolle ja tietenkin polttoaineita ja viinaa ostettaessa menee aikamoiset prosentit valtiolle (valmiste- ja haittaveroja). Tätä ei aina kulkiessaan, nälässä ja viinanhimossaan muista.

TELKKAA JA SAIRASTAVUUTTA

Kyseessähän on aivan pienet palkkatulot, ei edes tonnia kuukautta kohti, mutta tässä ihmetyttää tuo YLE-vero. Se otetaan varmasti pienistäkin tuloista, minkähän takia.
Minkähän takia tuo päivärahamaksukin otetaan aivan pienistäkin palkoista?
Onkohan niin, että katsotaan, että pikkutuloilla elävät tuijottavat kuitenkin televisiota ja toisaalta sairastavat enemmän eli ainakin YLE:n menot ja tulevat hoitomenot on katettava.

EI KOKO TOTUUS

Tarkkaan ottaen aivan ensimmäisestä palkkaeurosta lähtien otetaan kuitenkin HETI pois 5,7 prosenttia eläkemaksua ja 0,65 otetaan työttömyysvakuutusmaksua, jotta voisi aikanaan nauttia (liian hyviä sanoo hallitus) hyviä ansiosidonnaisia päiviä.

Siis esimerkkihenkilön koko maksurasitus eri yhteiskunnan toimintoihin on yhteensä:

PALKKA VUONNA 2015: 10 178,38 euroa
eläkemaksu 580,17
päiväraha 79,39
työttömyysvakuutus 66,15
YLE-maksu 65,00
YHTEENSÄ 790,71, veroprosentti on 7,8 prosenttia

Käytännössä aivan pienillä palkkatuloilla veroista tai oikeastaan veroluonteisista maksuista menee kaikki eläkemaksuihin.

KOLMINKERTAINEN KURITUS

Etuuksilla (liian hyvin sanoo hallitus) elävillä, vaikka heillä olisikin nuo tonnin tulot kuukautta kohti ei maksateta eläkemaksua, mutta muuten verotetaan ihan mukavasti. Eli kuritetaan oikeastaan kolminkertaisesti; samantasoisilla tuloilla kuin palkkaorjat ei pääse kuitenkaan 1) kulutusjuhliin 2) ja muutenkin on melko orpoa ja sitten vielä 3) eläke ei kerry (ainakaan vastaavasti kuin palkoilla)

********************************************************
Laskenta tehty verohallinnon laskurilla 12_2015
"http://prosentti.vero.fi/VPL2015/Sivut/Aloitus.aspx?kieli=fi-FI"
Tulokset suuntaa antavia, kuten sivuilla sanotaankin.

ja täydennys Excel-laskennalla ja eri ohjeilla eri lähteistä, verohallinnolta puuttuu selkeä yhtenäinen laskentaohje, joka oli aikoinaan paperimuodossa ja postitettiin kaikille.

22.12.2015

[Alkuun ] [oikeusjutut] [matkakertomukset] [verojutut] [Taxation in Finland]