[Alkuun ] [oikeusjutut] [matkakertomukset] [verojutut] [Taxation in Finland]
24.12.2015

Rafael Hellsten: etuuksien ja palkkojen verotus yhdessä

TYÖTTÖMYYSKORVAUS JA PALKKATULO YHTEISTULONA - Harkitse elämäntapaintiaanin uraa

Varsin pientenkin työttömyyskorvausten (ja vuorotteluvapaakorvausten ym.) verotus on 20 prosentin tasolla, kun vastaavat palkkatulot verotetaan alta kymmenellä prosentilla (edellä Veli Vireän ja Veli Vapaan tapaukset).

Tätä voi pitää veljessarjan Vireä, Vapaa ja Viisas verotrilogian kolmantena osana, jossa Veli Viisas esittelee laskelmiaan ja hakee edullista yhdistelmää Vireän ja Vapaan elämäntavoista.

Osa-aikaisuus

Joskus palkkatuloja on vain osan vuotta ja loppuaika rahoitetaan korvauksilla. Olisiko se se klassinen tapaus, että sisävesilaivan kapteeni talvella ja kesällä opettaja tai jotenkin niin se meni. Entäpä asvalttimies kesällä ja korvauksilla talvella tai sijaisopettaja lukukauden aikana ja lomautus kesäksi. Yhdistelemällä sopivasti palkkaa ja korvauksia tulojen yhteisverotus kevenee lähes pelkän palkkatulon verotuksen tasolle, virallinen termi on veroaste, käytännössä tarkoitetaan, että prosentit ovat samat samalle tulolle.

Niin, siis palkkatuloja verotetaan lievemmin kuin muita tuloja, että kaikki innostuisivat työntekoon ja painaisivat ahkerasti jokaisena päivänä. Sinä, joka voit valita älä usko tähän ihan sokeasti, sillä: kannattaa lukea eteenpäin...

Suurempi palkkka antaa suunnitteluun varaa

Hiukan suuremmilla palkoilla yhdistelmätulon verotus on jopa edullisempaa kuin saman tulon ansaitseminen palkkana. Paremman palkan ansaitsijoiden voisi kannattaa sopia olevansa puoli vuotta työttömänä tai ottavansa vuorottelu- tai opintovapaata, verotus ei ainakaan kiristy kuten pienempien palkkojen ja korvausten välimaastossa taiteilevilla.

Alla on laskettu kolmen eri palkansaajan vuosituloja, siten, että ovat puoli vuotta työssä ja loppu puoli vuotta saavat työttömyyskorvausta. Korvauksen määrä on laskettu TYJ:n laskurilla (Työttömyyskassojen yhteisjärjestö: www.tyj.fi), sitä ei laskettu aivan perusteista lähtien (peruspäiväraha+ansio-osuus: työttömyysturvalaki 636/2004, 6 luku 1 §,2 §, työttömyyskassalaki 603/1994), kuten itse verotus on laskettu sadasosan desimaalin tarkkuudella ja jokainen kaava millintarkasti.

Tuloyhdistelmä yksi 6 kk + 6 kk, vuosi 2015, alta tonnin palkka/kk
palkkatulo 5 529,02 euroa 921,50 euroa/kk vero: 7,13 %
korvaustulo 4 691,70 euroa 781,95 euroa/kk vero: 9,3 %
yhteistulot 10 220, 72 euroa 851,73/kk vero: 12,9 euroa
pelkkänä palkkana 10 220, 72 euroa vero: 7,2 %
pelkkänä korvaustulona 10 220, 72 euroa vero: 18,7 %
Hyvin pienet palkkatulot eivät kovin paljoa pienene työttömyyskorvauksen (ansiosidonnaisen) muodossa saatuna, ehkä tähän kohtaan hallituksen pitäisi vielä puuttua lisäkiristyksillä, ettei korvauksille siirtyminen tuntuisi "houkuttelevalta". Toisaalta ei kai tuota oikein voi enää pienentää, kun kai on syötäväkin jotain.

Varsinaisesti se, että pitäisi elää jollakin ja syödä ei ole mikään peruste millekään toimenpiteelle hallinnossa tai oikeuskäytännössä.

Trivia: Juuri 5 529,02:n palkkatulo (verovuosi 2015, 20 % kv-vero, ikä < 53v) on valittu senkin takia pohjaksi, että siinä on palkkatuloverotuksessa tietynlainen kuollut kohta.
Nimittäin siinä kohdassa palkkatuloista tehtävä ansiotulovähennys on kasvanut jo jonkinverran ja kaikkien tulojen perusvähennys on maksimissaan. Lisäksi melko uusi palkkatulojen ansiotulovähennys on kasvanut jo jonkin kokoiseksi (260,50 euroa). Se on tarkoitus vähentää veroista, mutta vielä viiden tonnin palkoilla ei mene mitään veroa, paitsi nelisenkymppiä sairausvakuutuksen päivärahamaksua, joten lisätulojen verotus kevenee hiukan alkuun tulojen kasvaessa ja olivatpa ne minkälaisia tuloja tahansa. Se jää ikäänkuin varastoon, kuten esimerkiksi tietynlaisia tappioita voi vähentää myöhemminkin, jos ei esimerkiksi juuri tappiovuonna ole tuloja tai veroja kovin paljoa. Jos ei hankittaisi tuloja lisää, 260.50 euron vähennys menisi hukkaan. Tämä on tietenkin hyvin harvinainen tilanne, mutta osoittaa sen, että kun ei hallita enää asioita matemaattisesti, järjestelmästä voi tulla esiin aivan yllättäviä (ei-toivottuja?) piirteitä.

Lopussa on vielä linkki EVA:n järjestämään Suomi Areenan verokeskusteluun kesällä 2015, jossa todetaan, että peruspäivärahan verojen maksuun on haettava toimeentulotukea.

Tuloyhdistelmä kaksi 6 kk + 6 kk, vuosi, Siivooja kunnalla 2015, palkka arvioitu jutussa vuoden 1994 verotuksesta
palkkatulo 12 000 euroa 2 000 euroa/kk vero: 8,7 %
korvaustulo 7 470,36 euroa 1 245,06 euroa/kk vero: 15,3 %
yhteistulot 19 470,36 euroa 1 622,53/kk vero: 15,8 euroa
pelkkänä palkkana 19 470,36 euroa vero: 16,2 %
pelkkänä korvaustulona 19 470,36 euroa vero: 23,2 %
Parin tonnin kuukausitulot tippuvat aika reilusti korvauksille siirryttäessä, verotus pysyy melko kohtullisena. Yhteistulona verotus on edullisempaa kuin sama tulo pelkkänä palkkana.

Tuloyhdistelmä kolme 6 kk + 6 kk, vuosi, Opettaja, yleensä keskipalkka 2015, palkkaa arvioitu jutussa vuoden 1994 verotuksesta
palkkatulo 18 000 euroa 3 000 euroa/kk vero: 15,0 %
korvaustulo 10 046,52 euroa 1 674,42 euroa/kk vero: 15,3 %
yhteistulot 28 046,52 euroa 2 337,21/kk vero: 18,5 %
pelkkänä palkkana 28 046,52 euroa vero: 22,9 %
pelkkänä korvaustulona 28 046,52 euroa vero: 26,0 %

(Jatkuva) työnteko ei kannata - rupea elämäntapaintiaaniksi

Nyt onkin jo asiallinen palkka puoli vuotta tuossa edelläolevassa taulukossa, tosin kyllä bruttotulot tippuvat korvauksille jouduttaessa. Tässä on siis viesti keskituloiselle tai sille, jolla on mahdollisuus keskipalkaan, kolmeen tonniin kuussa.

Ei kannata rehkiä koko vuotta töissä, ainakaan verotuksellisesti tietyissä olosuhteissa. Verottaja kuvittelee rankaisevansa (osittainkin) etuustuloilla elävää, mutta ei se kiristys pure kuin sellaisiin, jotka joutuvat elämään pelkästään etuustuloilla, kun muita eivät saa.

Elämäntapaintiaanin kannattaa tehdä puoli vuotta kohtuupalkalla töitä ja sitten vetää korvausta puoli vuotta, verotus jopa kevenee.

Itsekin olin joskus samoissa töissä tällaisten nuorien kanssa, jotka tekivät töitä puoli vuotta ja loppuajan matkustelivat ja/tai lukivat pääsykokeisiin tai tekivät muuta kehittävää. (Juu, taisivat olla vähän valistuneempia nuoria, eivät koko puolta vuotta huvitelleet, vaikka aikaa oli). Tietenkin 30 vuotta lähes tauotta painaneet vanhemmat ihmettelivät ja toruivat.

Toisaalta eihän tässä mitään uutta ole. Aikoja sitten tapasin myös elämäntapaintiaaneja, joille järjestettiin puolen vuoden työllisyyystyö kunnan taholta, jotta päivärahat päivittyivät. Nämä taas ottivat homman tosissaan ja viettivät sen puoli vuotta ahkerasti pubeissa ja tietenkin "kunnon ihmiset", siis ne joka päivä painavat saivat sanoa, että "hyi".

No, ne ajat taisivat mennä ja nyt ollaan entistä tiukemmin töissä tai ei ollenkaan ja kohta työt loppuvat lähes kokonaan, kun autot ajavat itsekseen ja ohjelmointityökin loppuu ihmisiltä ja koneet tekevät senkin työn.

Verotuksellisesti on siis edullisempaa hankkia noin 28 tonnin bruttotulot vuodessa (2 337,21 euroa/kk) yhdistettynä palkka- ja korvaustulona kuin pelkkänä palkkana. Palkkatulojen vakiovähennykset kasvavat sen verran isoiksi, että ne "kantavat" (pelkkien) etuustulojen vähennysköyhää verotusta. Etuustuloista ei toisaalta kerätä esimerkiksi eläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja kuten Veli Vapaan tapauksessa kerrottiin.

********************************************************
Päivitys 24.07.2016:
F-Secure ja Hyppönen siis kertovat, että ohjelmointityökin loppuu pian tai siis ei se itse työ lopu kuin ihmisiltä ja samoin tietysti taas palkka loppuu

"http://yle.fi/uutiset/hurja_ennuste_f-securen_hypposelta_tekoaly_tekee_ohjelmoijista_tyottomia/9013309"
(luettu: 24.07.2016)

Verolaskuri jättää totuuden kertomatta Verohallinnon laskuri antaa pienillä esimerkiksi juuri 5 529,02:n palkkatuloilla verojen ja maksujen määräksi 43,16 , joka on sairausvakuutuksen päivärahamaksu, palkasta 0,78 %.
Ihan oikein, mutta tuosta palkasta häviää vielä 6,35 prosenttia eri maksuihin. Sekin olisi hyvä ilmoittaa selkokielellä, sillä palkansaajalle on tärkein se käteenjäävä raha, ei se ole kiinnostavaa, että onko se poisotettu maksua, veroa vai sosiaalivakuutuksen päivärahamaksua...

Laskentaa tehty siis kuitenkin verohallinnon laskurilla
"http://prosentti.vero.fi/VPL2015/Sivut/Aloitus.aspx?kieli=fi-FI"
Tulokset suuntaa antavia, kuten sivuilla sanotaankin.

ja täydennyslaskentaa Excel-ohjelmalla omilla kaavoilla ja eri ohjeilla eri lähteistä

Verohallinto, Taulukoita tuloista vuonna 2014 (tietokantataulukot) "http://www.vero.fi/fi-FI/Tietoa_Verohallinnosta/Tilastoja_ja_tutkimuksia/Tuloverotilastoja/Verohallinnon_tilastoja_Henkiloasiakkaid(38841)", tilastoyksikkönä ei ole henkilö, vaan eri tulot esitetään koottuna tuloluokittain

Tilastokeskus, Etuustuloilla elävien tulot ovat kehittyneet huonoimmin
"http://www.stat.fi/artikkelit/2010/art_2010-09-27_001.html?s=3"

EVA, Elinkeinoelämän valtuuskunnan blogi, kesä 2015, Suomi Areena, verokeskustelu "http://www.eva.fi/blog/2015/07/18/pienituloisimmat-vapaaksi-veroista-ja-holmolaisverot-pois/"

Hallituksen esitys 200/1992, jossa perustellaan pääoma- ja ansiotulojen verotuksen eriyttämistä

[Alkuun ] [oikeusjutut] [matkakertomukset] [verojutut] [Taxation in Finland]
22.12.2015
[Alkuun ] [kulttuurisivut]