[Alkuun ] [oikeusjutut] [matkakertomukset] [verojutut] [Taxation in Finland]
22.12.2015

Rafael Hellsten: työttömyyskorvausten verotus

Päivitys: 1.4.2017, edelleen työttömyyskorvauksia, peruspäivärahoja, äitiyspäivärahoja ja muita etuustuloja verotetaan 20-25 prosentia, kaikkein pienimpiäkin ja niistä tuloista ei tehdä vähennyksiä. Allaolevat laskelmat koskevat verovuotta 2015, mutta etuustulot ovat edelleen kovan verotuksen kohteena, ihan pikkupalkat eivät ole kovasti verotettuja, mutta matkakulut esimerkiksi menevät täysin omalle vastuulle. Parempipalkkaisest voivat vähentää voivat vähentää esimerkiksi pendelöintikulujaan, tosin ei paljoa hekään.

Aloitusjutussa oli kymmppitonnin vuodessa palkkana ansaitseva niukkaa elämää elävä Pornaislainen Veli Vireä.

YLLÄTYKSIÄ: TYÖTTÖMÄN TUKI KUNNALLE

YLLÄTYSKOHTA 1: KUNNAT ELÄVÄT TYÖTTÖMIEN TUELLA eikä päinvastoin

Veli Vapaa saa siis tuloja työttömyyskorvauksista (ja elää vapaata elämää) vuonna 2015 sattumalta saman summan kuin hänen aktiiviveljensä Veli Vireä eli 10 178,38 euroa.

Koko Veli Vapaan maksurasitus julkisen hallinnon rahastoihin ja kunnalle on yhteensä:

Veli Vapaa: työttömyyskorvaustulot 2015: 10 178,38
eläkemaksu 0 euroa
päiväraha 0 euroa
työttömyysvakuutus 0 euroa
sairaanHOITOmaksu 126,74
kuntavero Pornaisille 1 701,18 euroa!!!
YLE-maksu 69,21
YHTEENSÄ 1 897,13 veroprosentti on 18,6 prosenttia

Siis käytännössä Pornaisten kunta saa näistä kymppitonnin etuustuloista pari tonnia.

YLLÄTYSKOHTA 2: VÄHENNYSLOUKKU 10 178,38 palkalla

Miten pienipalkkaista kannustetaan verotuksella?

Veli Vireän (kymppitonnin palkkatulot vuodessa) jutussa sanottiin, että hänen ei tarvitse maksaa kunnallisveroja eikä hän esitä matka- eikä muita vähennyksiä verotukseen. Matkakulujen esittäminen olisi toisaalta täysin turhaakin, koska ei ole mitään maksettavia veroja, joita voisi pienentää. Sinänsä matkakulut olisivat perusteltuja vähennyksiä palkkatulosta.

Silti kuitenkin maksat Veli Vireäkin lähtee joka aamu kauas pienipalkkaiseen työhön ja "pensaa palaa" ja hän siis maksaa pensan hinnassa muhevat valmiste- ja arvonlisäverot, mutta mitäpä ei kelpo kansalainen tekisi, jotta kansantalous pelastuisi. Vaikka palkka olisi parikin tonnia enemmän ja matkakuluja tonni vuodessa, silloinkin verohyöty olisi alle satasen luokkaa, jos sitäkään, kun vähennetään matkakulujen omavastuuosuudet.

Kannustinloukku Mutta pienipalkkaisenkin työn tekeminen on kuulemma kansakunnan onni. Jos maksat siitä vielä kulutkin saamatta verohyötyjä, olet tosi mallikelpoinen. Mahdollisesti työn vastaanottamista estävä loukku ei siis ole aina sosiaalituki, näköjään verotuskin (tai itseasiassa vähennysten rakenne).

KUMPI ON HYÖDYLLISEMPI KUNNALLE, TYÖTÖN LUUSERI VAI HIMOAHKERA, KENELLE ELÄKE

Edellisen jutun pienpalkansaaja Veli Vireän 8 veroprosentin maksuista kaikki menee käytännössä itsekkäästi hänen oman eläkkeensä kasvattamiseeen. Hänen asuinkuntansa ja valtiokin osittain jäävät ilman.
Veli Vapaa sen sijaan tilittää (tosin pakolla) kotikunnalleen pikkutuloistaankin parisen tuhatta euroa (1 701,18). Kannattaako kunnan houkutella asukkaikseen (pienipalkkaisia) työtätekeviä, jotka kuluttavat teitä työmatkoillaan eivätkä tuo mitään kunnan kassaan eikä paljon muillekaan.

Toisaalta "mitääntekemätön korvauksilla eläjä" Veli Vapaa elättää sentään kotikuntaansa ja kärsii pienet eläkkeet tulevaisuudessa. Ja kyllä pienessä kunnassa aina kauppaankin on pakko kantaa ruokaostosrahoja ja hiukan pyörittää kunnan liike-elämää. Työssäkäyvä voi käydä kaukana töissä ja tehdä ostoksetkin muualla.

Miksei etuuksilla elävä saa kasvattaa eläkettään vaikka puolella tuosta kunnalle menevästä verosta. Ensin rangaistaan kovalla verotuksella tuloa saadessa ja sitten vielä lisätään eläkerangaistus tulevaisuudessa ja tietenkin syyllistetään huonoksi kansalaiseksi. Pääomilla ei kuulemma ole isänmaata, mutta ei välttämättä kotikuntaakaan. Suuristakaan tuloista ei aina makseta kotikunnalle mitään (kts. Helsingin Sanomien juttu alla). Veli Vapaa maksaa sentään kotikunnalleen, se on vero, johon miljonääritkään eivät aina pysty.

EI KOKO TOTUUS

Nyt on käsitelty hyvin pieniä palkkoja ja etuuksia, mutta ei hiukan suuremmistakaan palkkatuloista kunnat pääse juurikaan nauttimaan veroja. Varsinainen valtion tuloverokin on aika isojen tulojen maksettavana. Tarkasti ottaen valtiontuloveroa alkaa mennä vasta palkkatuloa 30 241,97 suuremmilla tuloilla. (kuntaprosenttihan ei vaikuta tähän, ikä alle 53 v, ei omia vähennyksiä)

Toisaalta, jos Veli Vireä saisi hyvän palkan perästä (noin 3000/kk) työttömyyskorvauksia 20 000 vuodessa (1 700 kk), häneltä menisi jo valtion tuloveroakin 222,50 euroa ja tasan neljä tonnia kunnalleen ja sairaanhoito- ja YLE-vero päälle (294 + 136 = 430 euroa), veroprosentiksi tulisi jo 23,2.

Silloin voisi jo sanoa olevansa kunnon veronmaksaja, joka pienistä tuloistaan antaa roponsa valtiollekin.

LUKUMÄÄRIÄ, PIKKUPALKKOJA ON PALJON

Allaolevien taulukoiden mukaan arvioituna Veli Vireän kaltaisia pienpalkansaajia on noin 150 000 eli heillä on palkkatulo vuonna 2014 välillä 8 000 - 11 000 euroa, lisänä toki usein eläkettä, etuuksia ym.
Sellaisia työttömyyskorvauksia, jotka olivat samalla välillä eli 8 000 - 11 000 euroa maksettiin noin 120 000:lle, heilläkin usein lisänä palkkatuloja enemmän ja vähemmän.
Kuinka moni on todella elänyt vain ja ainoastaan reilun kymmppitonnin palkka- tai etuustuloilla, se ei ihan selviä taulukoista. Toisaalta, jos kysytään, miten niillä tuloilla on elänyt, se lienee selvää.

Hyvin karkeasti yleistäen palkansaajista voidaan sanoa, että vuosipalkkojen 25- 45 0000 (veroprosentit 22 % - 32 %) välissä on yksi (1 000 000) miljoona palkansaajaa, alle 25 000 vuodessa olevia palkkoja on noin 1,3 miljoonaa (!!! pikku palkkoja tosi paljon, tämä oli yllätys) ja YLI 44 tonnin vuosipalkkojakin on vielä noin puoli miljoonaa (!!!!). Jonkinlainen katto on 130 000 euroa vuodessa (veroprosentti 47 %), sitä enemmän ansaitsevia on vain muutama tuhat.

Siis palkansaajien ydinosa ansaitsee kuukaudessa parista tonnista neljään tonniin niinkuin voisi arvioida maallikkopohjaltakin. Toisaalta pienpalkan ansaitsijoita on iso joukko. Ei se vakituinen virkamies ja työntekijä todellakaan ole välttämättä se tyyppitapaus, vaikka he tekevät päätökset muidenkin puolesta.

Palkkahaitarin (ylin) yläpääkin on oikeastaan aika tiivis, 4-6 tonnin kuukausipalkan (veroprosentti 33-37 %) ansaitsevia on noin 280 000 palkannauttijaa. Siis valtaosa paremman palkan saajista on vuositulovälillä 50- 70 000 ja sitä suurempia palkkoja on enää noin 100 000:lla.

Jälkikirjoitus 12.02.2016

Toisaalta se ei ole miljonäärin vika, että hän ei maksa kotikunnalleen mitään. Maksetut verot voivat olla pelkästään valtiolle maksettavaa pääomatuloveroa. Myöhemmässä jutussa esitetään uusi veronkeräysmalli, joka ei jaottele verovelvolllisia kotikunnan tai valtion elättäjiin tai maksuista laistajiin. Onkohan kunnat huomanneet tarkemmin analysoida, että haluavatko ne miljonäärejä vai työttömiä asukkaikseen???? Joskus olivat työttömät yhteiskunnan loisia rankasti ilmaistuna, mutta mikähän ryhmä se oikeasti on?

Jälkikirjoitus 24.09.2016

Nyt on kiistelty, että pitäisi saada pienipalkkaisia työpaikkoja lisää - vai eikö pitäisi. Se on unohtunut, että pientä palkkaa saavia ON JO valtava määrä. Se on eri juttu, että miksi. Ollaanko vain osa vuodesta (tai päivästä) töissä vai onko opiskelijan tai työttömän rooli toinen tai mikä tahansa, mutta koko vuoden palkoista on valtava määrä niitä pieniä.

Tasapuolinen veronkeräysmalli

********************************************************
Laskenta tehty verohallinnon laskurilla
"http://prosentti.vero.fi/VPL2015/Sivut/Aloitus.aspx?kieli=fi-FI"
Tulokset suuntaa antavia, kuten sivuilla sanotaankin.

ja täydennyslaskenta Excel-ohjelmalla omilla kaavoilla ja eri ohjeilla eri lähteistä

Tarkalleen 119 036,67 palkkatuloilla on suurituloisen nollakohta (ei kirkollisveroa, kuntaprosentti=20, ikä alle 53 v). Silloin loppuvat kaikki viran puolesta tehtävät vähennykset ja lopullinen veroprosentti kaikkineen on 46 prosenttia (!!!), on se sekin melkomoinen

Taulukoita tuloista vuonna 2014 (tietokantataulukot) "http://www.vero.fi/fi-FI/Tietoa_Verohallinnosta/Tilastoja_ja_tutkimuksia/Tuloverotilastoja/Verohallinnon_tilastoja_Henkiloasiakkaid(38841)", tilastoyksikkönä ei ole henkilö, vaan eri tulot esitetään koottuna tuloluokittain

Helsingin Sanomat: Monet varakkaat antoivat kotikunnalle nolla euroa
"http://www.hs.fi/talous/a1446449583900" (luettu: 12.02.2016)

22.12.2015
[Alkuun ] [oikeusjutut] [matkakertomukset] [verojutut] [Taxation in Finland]