[Alkuun ] [oikeusjutut] [matkakertomukset 2000-luvulta] [matkakertomukset 1900-luvulta] [verojutut] [Taxation in Finland]
19.03.2006, julkaistu näillä sivuilla
[Takaisin kirjoituksiin ] [Aivan alkuun]

YÖJUNA JA JOUTSEN - kesätunnelmia vuodelta 2004

Tein viime kesänä (2004) mieliinpainuvan matkan lomalipulla Tampereelta Ouluun ja melkein heti yöjunalla takaisin.

Pohjanmaalla on virtaa (Voltti)

Mennessäni Ouluun katselin kartasta ohimenevien asemien nimiä ja ne saivat aikaan nostalgisia ajatuksia. Ehkä ohimennyt pieni asema tai seisake on ollut vuosikymmeniä sitten vilkas paikka, sieltä ovat lähteneet ainakin lättähatut ja ehkä pitemmänkin matkan junat ovat pysähtyneet siellä. Ihmisiä on liikkunut paljon ja asemarakennuksessa on myyty lippuja ja siellä on odotettu junaa. Etelä-Pohjanmaalla Ouluun mennessä jää mieleen hieman erikoisia asemia nimiltään kuten Voltti, Pännäinen, Jepua. Niillä ei pysähdytä, mutta niiden nimet kerkiää lukemaan, varsinkin yöllä takaisin eteläänpäin tullessa.

Antoisa ruokahetki Oulussa

Kolmelta iltapäivällä Tampereelta alkanut matka päätyy (ei suinkaan pääty vielä) noin kahdeksan aikaan illalla Ouluun vastapäätä rautatieasemaa olevaan hyvään ruokaravintolaan. Oulussa oli noin kaksi tuntia aikaa syödä. Se riittää hyvin rauhalliseen ruokahetkeen jälkiruokineen ja kahvineen ja lisäksi jää aikaa lukea paikallisia sanomalehtiä.
(Oskarin Kellari, Rautatienkatu 9, liha-, riista- ym. ruokia,
konstailematon reilu ruokapaikka)

Juna kulkee hiipien kesäyössä

Viittä vaille kymmenen illalla Oulusta lähtee yöjuna, joka on perillä Tampereella vähän yli neljä aamuyöstä. Jos jaksaa, matka kannattaa kesäaikaan viettää valvoen. Yöllä Oulusta etelään lähtevä juna ikäänkuin valuu alaspäin ja siinä ei ole ruuhkajunan tunnelmasta tietoakaan. Juna odottelee vastaantulevia ja välillä pysähdytään Pohjanmaan pelloilla jonnekin keskelle ei-mitään. Yöjunan ei ole tarkoitus olla nopea, jotta makuuvaunuissa nukkuvien ei tarvitse herätä perillä Helsingissä liian aikaisin. Ikäänkuin junakin haluaisi välillä tunnelmoida ja katsella luontoa. Sitten päivällä sama juna jaksaa tuoda takaisinpäin kiireisiä ja kireitä ruuhkaihmisiä.

Joutsen usvassa

Kesäyössä luonto esittäytyy kauniissa hämyssä. Loppukesästä pelloilla, järvien yllä on tunnelmallista usvaa ja matkani tapahtuikin juuri tuohon aikaan. Hiukan ennen Tamperetta lähellä rataa näin pienellä usvaisella lammella joutsenen. Mielikuva siitä yöjunan ikkunasta näkemästäni joutsenesta lammella auttoi jaksamaan läpi meidän pimeän kaamoksen ja talven ja antoi taas uskoa tulevaan kesään.

Väsyneenä, mutta tyytyväisenä perillä

Juna saapui Tampereelle neljän maissa aamuyöstä. Se aloitti puolen tunnin tauon ja siitä laskettiin virranottimet alas ja samalla kuului mahtava huokauksen tapainen ääni; ilmeisesti sillä on jotain tekemistä jarrujen kanssa. Mielikuvituksessani kuitenkin ajattelin, että juna huokaisee hetken pitkän matkan jälkeen ja minäkin olin tyytyväinen: kannatti valvoa ja kokea hienoa kesätunnelmaa valoisassa yössä. En arvannutkaan, kuinka muistelisin matkaani vielä talvellakin.

Joutsenet ovat tallella

Tänä keväänä olen jo muuten tehnyt kertausmatkan Oulusta Tampereelle yöllä ja nyt niillä lammilla näkyi se (?) yksi joutsen, mutta lähellä oli myös toinen lampi, jolla näkyi joutsenpari.

Tämä on kirjoitettu toukokuussa 2005 kesää 2004 muistellen. Se oli mukana VR:n ilmaisen Matkaan-lehden kesätarina -kirjoituskilpailussa. Kesällä 2005 Matkaan -lehdessä julkaistiin muutamia kertomuksia; omani ei ollut mukana.

19.03.2006