[Alkuun ] [oikeusjutut] [matkakertomukset 2000-luvulta] [matkakertomukset 1900-luvulta] [verojutut] [Taxation in Finland]
08.05.2008
LÄHTÖ LAURITSALASTA, 11.11.2007

Marraskuu oli hiljainen Lauritsalassa

Edellä kertoilin kesähelteistä Lappeenrannassa/Lauritsalassa. Nyt on syksyisempää tarinaa.

HILJAINEN KULMA

Lauritsala on ollut itsenäinen kauppala vielä 1960-luvulla. Vuonna 1967 lähtien se on ollut ainoastaan kaupunginosana Lappeenrannassa.
Lappeenrannan keskustaan on matkaa noin 4 km Kaukaan tehtaiden ohitse. Bussit kulkevat kohtuullisesti ja nurkalla on Saimaan kanava. Siitä pääsee vaikka Viipuriin kätevästi. Syksyn iltoihin Lauritsalan kylällä oli vain pari kauppaa ja lähiökapakkaa tuomassa jotain elämää. Se oli Tampereen, Helsingin, Espoon ja Hämeenlinnankin jälkeen hiljaista.
Onhan tunnettua, että Hämeenlinnan keskusta talvi-iltana on kuin neutronipommin jäljiltä. vaikka kaupungissa on kohta sentään 50 000 asukasta.

HISTORIA - TEHDAS VALLITSEE

Lauritsalan "kylältä" löytyy kirjastotalo (toimii edelleen) ja vanha kaupungintalo, jossa on nykyään mm. nuorisotila. Kirjastosta löytyi paikkakunnan historiaa.
Kauppala on kasvanut tehtaan varjossa ja Kaukaan tehdasalue oli todella valtavan iso. Itselle oli Iittalan lasitehdas olevinaan iso tehdas aikoinaan 800 työtekijöineen, mutta täällä ajellessa Kaukaan tehtaan alueiden ympärillä näki jotain todella isoa.
Tehtaan siluetti ja tuoksut tulivat ihan selvästi asuntoni ikkunaan. Onneksi toisaalta se ei ollut työnantaja - se olisi ollut häiritsevää.
Tehdas toimii siis edelleen ja ainakin toistaiseksi taannee elantoa monille. Kirjoista jäi mieleen joskus olleen jopa 2 000 työntekijää (oli sahaa, rullatehtaita, selluloosatehtaita jne. samassa kompleksissa), mutta tämänhetken tilanne lienee vähäisempi.

HÄMEENLINNA TAAS

Kuten olen kertonut, Lauritsala oli ehkä hiukan hiljainen paikkakunta, mutta sieltäkin löytyi siteitä Hämeenlinnaan.
Aulangon puistoalueen perustaja Hugo Standertskjöld omisti aikoinaan Kaukaan tehtaat (ym.) ja teki siitä modernin teollisuuslaitoksen.

TUNNETTUJA NIMIÄ LUKIOSSA

Koska olin itsekin Lauritsalassa koulualalla töissä, perehdyin erityisesti koulujen historiaan. Nykyisen yläasteen vieressä sijaitseva lukio perustettiin 1950-luvulla ja se sai mainetta koko maakunnassa. Siellä oli opettajakunta nuorta ja jos ei niin taitavaa (heti), niin innokasta ja kannustavaa.
Koko kansan uutistenlukija ja luotettavuuden perikuva Arvi Lind on käynyt Lauritsalan lukiota. Hänen perheensä juuret ovat siellä tehtaan varjosssa. Nykyään ehkä tunnetumpi vielä on näyttelijä Petteri Summanen. Petteri muutti kouluun muualta.

LAPPEENRANNAN KUULUISUUKSIA

Itse Lappeenranta on tietysti kaupunkina omaleimainen ja kesällä monille jää mieleen ravintolalaiva Armada, lähellä sijaitseva tori ja linnoituksen vallit. Lapppenrantalaisista kuuluisista henkilöistä tulee mieleen lauantaitanssit- Hietamies ja tuottelias kirjailija Laila Hietamies, joka käyttää nykyään nimeä Hirvisaari.
Myös Heikki on tehnyt kirjoja ja paljon muutakin kuin ollut lauantaitanssien juontaja.
Ensimmäinen Idols-voittaja Hanna Pakarinen on mainittava tuoreempana Lappeenrannan kuuluisuutena. (Launtaitanssit oli television vakiosarja lauantai-iltaisin 1971-1985. Joskus jopa 1,5 miljoonaa ihmistä katseli tavallisten ihmisten tanssimista- ei tarvittu sellaisia ilmiöitä, kuten Kanki-Kaikkonen)

ELOKUVAT

Lappeenrannassa on kaksi elokuvateatteria, mutta muistaakseni niissä on vain arki-iltana yksi filmi ja yksi näytös. Ehdin nähdä kuitenkin hyviä elokuvia: Jussi-voittaja Musta jää ja kertomus sinnikkäästä yrittämisestä: Ganes (Remun ja Hurriganesin tarina). Matkoillani ensimmäisen kerran kävin Lappeenrannassa - ja elokuvissa keväällä 2004. Silloin katselin Mel Gibsonin The Passion of the Christ - vaikuttavaa. Elokuvien valinta on siis "helppoa", joskus Helsingin lasipalatsissa tai Tampereen Plevnassa on runsauden pula ja silti ei löydy mitään.

TAKAISIN RUUHKASUOMEEN

Lauritsalan lyhyt matka oli opettavainen. Uuteen paikkakuntaan on aina mukava tutustua ja nähdä uusia asiota, mutta on huomattava, että Etelä-Suomen kaupungit ovat tutumpia ja niihin on jo olemassa omat siteensä.

08.05.2008