[Alkuun ] [oikeusjutut] [matkakertomukset 2000-luvulta] [matkakertomukset 1900-luvulta] [verojutut] [Taxation in Finland]
01.05.2009
Keväinen retki bussilla Jyväskylään, 27.04.2009

Läntinen reitti

Tampereelta pääsee bussilla Jyväskylään myös läntistä reittiä pari kertaa päivässä. Bussi kulkee ensin Orivedelle ja sitten pätkän legendaaarista tie numero 66:ta ja sitten tietä numero 58 Mänttään, edelleen Petäjävedelle ja Jyväskylään.

ORIVESI

Orivedelle tuli paljon matkustajia, mutta sinne sitten suurin osa jäikin. Orivedeltä muistin Oriveden opiston, jossa olin englannin kielen kurssilla kesällä 1999. Samoin Oriveden opisto on kuuluisa kaikista kirjoittamiseen liittyvistä kursseistaan. Orivesi on niin lähellä Tamperetta, että en havainnoinut sen ympäristöä tarkemmin.

MANTTÄ - "Serlakkiuksen Mäntän tehtaat", taidetta

Erityisesti Mänttä kiinnostaa, koska muistaakseni en ole käynyt siellä kertaakaan. "Serlakkiuksen (oikea kirjoitusasu: Serlachius) Mäntän tehtaat" on iskostunut melkeinpä sloganiksi jostakin. Viime aikoina olen saanut tietää Gösta Serlachiuksen taidesäätiön taidekokoelmasta. Sieltä on usein lainassa tunnettuja suomalaisia maalauksia muissakin museoissa. Taide antaa pehmeämpää imagoa (paperi)teollisuuspaikkakunnalle.

Mänttä meni melko nopeasti ohi, perillä oli Matkahuollon palvelupisteen yhteydessä klo 18 asti aukioleva kahvila. Sellaiset palvelut bussimatkustajille ovat nykyään harvassa . Taidekokoelmiin opastavan viitan ehdin nähdä lähdettässä kohti Keuruuta.

Varsinkin tänä keväänä tehdaspaikkakunnilla on ollut irtisanomis- ja lomautusuutisia aivan tarpeeksi, mutta WC-, talous- ja leivinpaperia luulisi tarvittavan edelleen. Sitä valmistetaan Mäntässä Metsäliitto-konserniin kuuluvassa Metsä-Tissue Oyj: n tehtaassa.

G.A. Serlachius Oy oli perheyritys keskuspaikkana Mänttä, kunnes Kun G.A. Serlachius Oy ja Metsäliiton teollisuus yhdistyivät 1986. Nykyään puhutaan Metsäliitto -konsernista. Siihen kuuluu lisäksi mm. M-real.

KEURUU - "Iso kirjakin käskee"

Mäntän jälkeen mennään noin 30 kilometriä ennenkuin saavutaan Keuruulle. Maisemat eivät ole enää niin metsäisiä ja karuja kuin Mänttään tullessa, ne alkavat olla oikeastaan kauniita. Pienemmissä lammissa on vielä tumma vankka jää, joka odottaa lisää muutamia lämpimiä päiviä sulaakseen. Niitä onkin nyt riittänyt (yli 20 astetta Jyväskylässä, Tampereella).

Keuruusta tiedän jo etukäteen helluntalaisten opiston ja kesäjuhlien pitopaikan. Se sijaitsi aikaisemmin aivan kotikyläni Iittalan kupeessa, 10 kilometriä Hämeenlinnaan päin Lehijärven rannalla. Kesäjuhlat olivat iso ja näkyvä tapahtuma juhannuksen tienoilla silloisen 3-tien varrella.

Nykyisellä opistolla on vetävä nimi: Iso kirja -opisto. Oma sukupolveni sai ehkä Alatalon erään rallin (ilmeisesti Saara vuodelta 1975) kautta tietää Raamatulle tällaisen synonyymin.

Siinä Mikko Alatalon laulussa sanotaan muuten ihan asiaa: "... Iso kirjakin käskee, että lähimmäisestä tykkää..."

Keuruulla oli myös muutaman minuutin tauko, jonka aikana ehti havaita Matkahuollon myrkynvihreän ja tiilen sekaisen värimaailman - se oli aika silmiinpistävä. Samassa rakennuksessa oli UPM -yhtiön jokin konttori.

Lähistöllä oli asutusta ja omakotitaloja ja hieman puustoa. Siinä Matkahuollon pihalla oli hetki aikaa tunnelmoida bussin lastaustauon aikana. Siellä kuuli aivan erinomaista kevätlintujen konserttia; tavallaan kevään hetki parhaimmillaan siinä 17 maissa auringon paistaessa Keuruulla ja matkan kohta jatkuessa kohti Jyväskylää.

PETÄJÄVESI - kirkko ja seppä

Vähän ennen Petäjävettä tulee näkyviin kaunis vesimuodostelma ja sen varrella kaunis puukirkko. Sinne osoittaa kyltti, joka kertoo, että se kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Se on mustan harmaa ulkoa, mutta nettikuvien perusteella se on sisältä kaunis ja se on myös suosittu vihkikirkkona.

Se seppä niin, Petäjäveden keskustan tuntumassa on iso rakennus ja kylttinä Kyläseppä, kun lähdetään kohti Jyväskylää tielle nro 18/23 (kartassa on tosiaan kaksi tien numeroa). Rakennuksessa näkyy olevan isoja halleja ja rekkoja liikkui pihalla. Kyseessä on täyden palvelun Esso -taukopaikka, jossa jopa *korjataan* autoja (huoltoasemalla!!).

JYVÄSKYLÄ - Shell varma ruokapaikka

Jyväskylän matkakeskukseen saavutaan kello 18 tasan. Takana on kolme tuntia matkustusta kevään aurinkoisessa ja lämpimässä iltapäivässä. Nyt on ruoan aika, nälkä suorastaan, mutta vanhasta muististani ei ihan lähellä ole kummempia paikkoja kuin hampurilaisia (tylsää) ja/tai Cumulus- , Rossolinjan hienoja ja kalliita aterioita (hyviä toki).

Ihan matkakeskuksen vieressä näyttäisi olevan Shell, jossa on kyltti: myymälä 24 h. Se ei lupaa vielä varsinaista ateriaa, mutta katsoa täytyy:
Aivan oikein, astuttuani sisälle huomaan tulleeni täysin palvelevaan kunnon ruokapaikkaan, josta löytyy pizzoja, mutta myös tavalliset "huoltsikan" leikkeet ja keitot.
Salaattipöytä on pieni, mutta raikkaanoloinen. Salaattien lisäksi otettu Wienerleike (10,90) tekevät ruokaisan aterian.

Yleensäkin huoltoasemat ovat "varmoja" ellei jopa monipuolisia ruokapaikkoja liikuttaessa hiukan oudommilla paikkakunnilla. Niitä ei kuitenkaan usein tavoita bussireittien läheltä -tämä Jyväskylä oli poikkeus.

Huoltoasemien ruokapaikat voivat toisaalta olla järkyttävän suuria ruokintatehtaita kuten Viipurinportti (ABC) Lappeenrannan(Lauritsalan) kohdalla. "Ketjuruokintapaikassakin" saisi olla pikkuisen tunnelmaa ja jotain omaleimaista kuten Juustoportilla Jalasjärvellä.

Tarkistus 11.09.2016, Shellin varjossa kasvanut
Kasvoin nuoruuteni ja osan aikuisuuttani "Shellin varjossa" Iittalassa, oli siellä Essokin. Shellillä oli ensin melkein pelkästään olutta, sitten se kasvoi, muutti tien toiselle puolelle ja ketjuuntui Simpukaksi Iittalan risteykseen moottoritielle. Vuosituhannen (2000) alussa siellä oli monipuolista ruokaa ja erittäin herkulliset salaatit. Nyt on ketjuohjaus ja politiikka aivan toista. Kävin aamiaisilla 2013-2014 ja aamiaisen konsepti pysyi tasan samana, koetin kauniisti joka kerta pyytää keitettyjä tai paistettuja kananmunia - eikös se ole ihan vakiotavaraa?.. Eipä tullut.

Milton - varma valinta sekin Aivan matkakeskuksen lähellä on myös toinen "varma" paikka, perushotelli Milton. Siellä on tullut usein yövyttyä ja havaittu, että edullinen hintatasokin (nykyään listahinta 80 euroa arkiyö) takaa hyvän palvelun ja aivan asiallisen aamiaisen. Niin, yökerhoa ei ole eikä drinkkibaaria, mutta ne löytyvät tarvittaessa parin korttelin säteellä niistä kalliimmista hotelleista.

TAMPEREELLE - Pendolinolla

Kello 21.36 (aikataulun mukainen lähtöaika) lähti Jyväskylästä Tampereelle ja edelleen Helsinkiin Pendolino. Se oli muutaman minuutin myöhässä, kuten muistaakseni aina. Junassa oli kuitenkin väljää ja se pelkästään tekee mukavan tunnelman.

Lännen suunnalla näkyi ikkunasta ohuen ohut kuunsirppi illan alkavassa hämärässä. Yöstä voi tulla kuitenkin taas kylmä, mutta sekin kuuluu "ajan henkeen" (siis kevätaikaan).

01.05.2009