[Alkuun ] [oikeusjutut] [matkakertomukset 2000-luvulta] [matkakertomukset 1900-luvulta] [verojutut] [Taxation in Finland]
14.10.2003
Hotellijoulu

Joulu on rauhallisinta hotellissa, mutta jouluna niitä ei ole kovin monia auki. Imatralla oli yksi hotelli auki, koska se majoitti Imatralla olevien tehtaiden korjausmiehiä. Tehtaiden oma väki oli joululomilla, jolloin siis voitiin tehdä huoltoja ja kunnossapitoa. Varsinaisia turisteja ei hotellissa itseni lisäksi näkynyt kuin yksi perhe.

Imatran hajasijoitus

Tämä ensimmäinen käynti Imatralla alkoi taksikyydillä rautatieasemalta hotellille (Cumulus, Koskenparras nro 3). Reitti kulki Vuoksen rantaa: näytti kunnon joelta verrattuna moniin tavanomaisiin puroihin. Samalla tuli selväksi, että Imatra on hajasijoitettu kolmeen eri keskustaan. Onneksi keskusta, jossa hotelli sijaitsi oli se, jossa on kävelymatkan päässä se koski ja Valtionhotelli.

Kaksi alkua koskesta

Joulupäivänä näki kuuluisaa Imatrankoskea "livenä". Koskihan on valjastettu ja siitä sai alkunsa IVO, Imatran Voima, Fortum jne... Imatran matkailuesitteissä kerrottiin, että 1800-luvulla Imatrankoski oli ulkomaita myöten hyvin kuuluisa nähtävyys, varsinaisesti kai ensimmäinen Suomen matkailunähtävyys ennenkuin keksittiin Lappi, järvet ja saaristo (Saaristoretkestä kesällä 2003 on erillinen kertomus)

Työt seuraa

Vaikka on opintovapailla, kaukana kaikesta, lähellä itärajaa, työt eivät jätä rauhaan: Fortumin henkilöstö (Fortumin alku siis koskessa) oli asiakkaanani TietoEnatorilla ollessani. Iltakävelyllä hotellista oli parin korttelin päässä keskisuuri rakennus, jossa TE:n logo oli näkyvästi esillä. Onneksi oli vielä aikaa melkein vuosi tehdä jotain muuta kuin muistella niitä aikoja.

Talvi kaunista

Voi olla kuvitteluakin ja uuden paikan viehätystä, mutta jotenkin talvi tuntui raikkaammalta, lumi puhtaammalta. Pimeyskään ei ollut niin paha kuin varsinaisen Ruuhka-Suomen kaupungeissa. Ehkä läheisellä itänaapurilla mannerilmastoineen on osuutta asiaan.

Koski vielä kerran

Koski siis avattiin joulupäivänä ja siinä virtasi iltapimeässä valaistua vettä. Se oli vaikuttavan näköistä ja kuohun äänet olivat myös tuntuvat, mutta ei toki niin korviahuumaavia kuin kuvittelin.

Torkkelinkatu

Valtionhotelli sijaitsee Torkkelinkadun varrella (nro 2). Se on melkein kuin oma katu, koska olen (kts. sukukertomuksia kesältä 2003) Torkkelin sukua. Torkkelinkatu sijaitsi myös Viipurissa, mutta nyt sillä lienee venäläinen nimi. Valtionhotelli voisi olla siis pelkästään osoitteensa puolesta seuraavan matkan majapaikkana.