30.07.1996

Investointien hukkakäyttöä , lähinnä oppilaitosten tietotekniikassa

Edelläoleviin aihepiireihin liittyy seuraavat kokemukseni eri työyhteisöissä ja oppilaitoksissa niin opiskelijana kuin opettajana/työntekijänä.

Vaihtelua ohjelmistoissa 1993
Yhteistä kuitenkin investointien käytön rajoittaminen
Suomi tietoyhteiskunnaksi -heh-heh
Miten hyödynnän investoinnit -omat kokemukset
Mikä hymyilyttää?
Kootut selitykset ja ratkaisumahdollisuudet
Byrokratia, pysähtyneisyys


Vaihtelua ohjelmistoissa 1993

Mikrojen laite- ja ohjelmistokanta vaihtelee hyvinkin paljon eri laitoksissa. Mieleeni palautuu erityisesti syksy 1993. Suoritin Excel 4.0 -version (silloin uusinta uutta) auktorisoinnin, minkä jälkeen jouduin melko pian perehtymään eräässä organisaatiossa Multiplan 1.2 (ei nyt taulukkolaskentojen isä/äiti, mutta melkein) -version tulostusongelmaan. Samoin annoin hieman tuoreemmasta Multiplan -versiosta opetusta eräälle yksityiselle ihmiselle, jonka yhteisössä ko. ohjelma oli käytössä. Tilanne oli opettavainen: juuri suoritettuani sen ajan uusimman pätevyyden jouduin kuitenkin muistelemaan melkein 5-6 vuotta vanhojen ohjelmien käyttäytymistä. (No, se oli Hämeessä eräässä pienessä sisämaan kaupungissa). Mutta tässä juuri myös on "julkisen eläimen" toiminnan viehätys: eipä aina tiedä, mitä kohtaa ja asiakkaiden ehdoillahan sitä on elettevä. Myöhemmin tein laajankin tehtävän itse Excel 4.0:aan liittyen.

sisällysluetteloon

Yhteistä kuitenkin investointien käytön rajoittaminen

Kaikille yhteisöille on kuitenkin ominaista se, että periaatteessa hyvinkin hintavia laitteita ja ohjelmistoja ei käytetä kuin virka-aikaan. Tai sitä korkeintaan jatketaan muutamalla tunnilla. Olen vuosien varrella kohdannut ihmettelyä kertoessani, että työskentelisin/opiskelisin mielelläni joskus hieman poikkeavinakin aikoina. Jos ollaan esimerkiksi kurssilla, minusta tunninkin iltatyöskentely saattaa avartaa paljonkin päivällä opittuja asioita. Toisaalta töissä väsyy päivän mittaan niin, että asioita tekisi mieluummin illemmalla hetken levättyään. Ne sujuisivatkin nopeammin.

sisällysluetteloon

Suomi tietoyhteiskunnaksi -heh-heh

Juuri tänä kesänä olen kuullut myös opiskelijoilta suurta ihmetystä, että onko se aikuisopiskelua, kun 15 000 mk:n laitteet ovat käytössä vain ja ainoastaan 08-16, ma-pe. Tällä tavalla Suomessa totetutetaan tietoyhteiskuntaa nykyaikana. Käsitteet joustavuus ym. tuntuvat tämän asian kohdalla olevan aivan kuin toiselta planeetalta.

sisällysluetteloon

Miten hyödynnän investoinnit -omat kokemukset

Useimmiten olen aina jollakin tavalla onnistunut, joskus suorastaan sujuvastikin omalta osaltani investointien käyttöasteen nostamisessa, mutta on kyllä muutamia aivan uskomattomiakin paikkoja ollut joustamattomuudessaan. Ennen asiat hoituivat yksinkertaisesti avaimella. Nyt on hälytyksiä yms. (Onhan ne ohitettavissa, mutta siinäkin taas on omat erilaiset tapansa ja menetelmänsä.)

sisällysluetteloon

Mikä hymyilyttää?

No, sehän tässä työn- ja kulkemisen rajoittamisessa hymyilyttää, että vartiointityössäni totuin liikkumaan isoissa tehtaissa vapaasti ja useimmiten joka organisaatiossa kulkemiseni on ollut aivan vapaata ihan ongelmitta. Muistan niinkin arvokkaassa paikassa kuin Oikeuministeriön tietojärjestelmissä liikkuneeni joustavasti. Siten kulkemisen rajoitttaminen tulee aina eteen hieman yllätyksenä, varsinkin juuri oppilaitoksissa, joissa opiskelijat varmaan haluaisivat työskennellä poikkeavinakin aikoina ja opettaja (ainakin minä) haluaisi varmistaa tekniikan toimivuuden ja valmistaa opetusta poikkeavanakin aikana.

sisällysluetteloon

Selitys ja ratkaisumahdollisuudet

Nykyaikana täytyy olla tarkkana varkauksien varalta. Se on tietenkin selityksenä kulkemisen ja laitteiden käytön rajoitukselle. Mutta nytkin esimerkiksi työskentelen tilassa, johon pääsee numeroyhdistelmällä aukeavalla lukolla. En voi uskoa, että jos on varaa investoida satoja tuhansia laitteisiin, ohjelmiin, yhteyksiin ym. niin etteikö olisi mahdollista tehdä jonkinlainen kulunvalvonta, joka pohjautuisi vaikkapa numerokoodin lisäksi johonkin korttiin. Tunnuslukuja voitaisiin vaihdella säännöllisin väliajoin kuten käyttäjätunnusten salasanoja, jolloin niitä ei jäisi vanhentuneina kulkemaan. Syyt lienevät syvemmällä kuten seuraavassa esitän.

sisällysluetteloon

Byrokratia, pysähtyneisyys

Jonkun mielestä edelläkuvatut ongelmat eivät ole kovin suuria. Näitten laitteiden ja ohjelmien kanssa toimiessani jo kauan erilaisissa rooleissa olen kuitenkin havainnut, että se on usein "pienestä kiinni". Joissakin ongelmissa hetkenkin työskentely avartaa monia asioita. Tai aivan lyhyessäkin ajassa rauhallisena ajankohtana saa ratkaistua monet tekniset ongelmat. Minä näen tämän kulunrajoittamisen laajempanakin oireena yhteiskuntamme jähmeydestä. Kyllä on puhetta työaikojen joustoista, tietotekniikan vuosista yms.. Mutta kuten kerroin: on se hieman ihmetystä herättävää, kun joku haluaisi toteuttaa kauniita periaatteita käytännössäkin. Luet varmaan lisää jähmettyneisyydestä täältä

sisällysluetteloon, sivun alkuun
takaisin Rafael Hellsten: uusia kuulumísia 31.07.1996, työelämän muutokset,etätyö.... -sivulle

30.07.1996