[Alkuun ] [oikeusjutut] [matkakertomukset 2000-luvulta] [matkakertomukset 1900-luvulta] [verojutut] [Taxation in Finland]
20.07.2008
Vuosi 2016, syyskuu, aikaa on kulunut ja nyt Forssa on ollut esillä pakolaisten ja paikallisten yhteenottojen vuoksi. Toisaalta esimerkiksi Kyyjärvellä pohjanmaalta on uutisoitu, kuinka asiat ovat sujuneet rauhallisesti.

Forssa, keskellä kesää, 18.07.2008

Usein vierailtu

Tässä on jo ehkä parissadas visiitti Forssaan

Ei sateita

Vieraillessani Forssassa oli kaunis poutainen sää ilman sadetta. Koko tämä kesä (2008) on satanut paljon eri puolilla Suomea. Luin bussiaseman kahviossa (ehkä kahdessadas (200.) kahvikupillinen siellä vuoden 1976 syksystä lähtien) tilastoa paikallisesta lehdestä, että ihan Forssan seudulla ei olisi satanut kovinkaan paljoa. Lähellä on Jokioisten säähavaintoasema (tai mikä sen virallinen nimi nyt onkaan) ja siellä on havaintoja taulukoitu enemmänkin.

Toimistohotelli

Paikallisessa lehdessä oli juttu, että Kauppakadulla kunnostetaan entistä puista ravintolarakennusta jonkinlaiseksi toimistohotelliksi. Se sijaitsee vastapäätä ravintola Säveltä (myös Helsingissä Hämeenkadulla on samanniminen). Kävin sitä sitten katsomassa, kyllä siitä hieno tulee. Vanha puutalo on aina säilyttämisen arvoinen.

Puisto kukoistaa, tuttu vuodelta 1997

Kävellessäni takaisin havaitsin tutun lammikon ja puiston torin laidassa, jonka suihkulähdettä taisin katsella lähes joka ilta kesällä 1997. Vietin helteisen elokuun silloin Forssassa, muutenhan kaupunki on ollut läpikulkupaikka bussilinjalla Hämeenlinna/Tampere-Turku, kuten tarinoin vuoden 1997 jutussa, kovin lyhyesti näköjään.
Forssa-Vorsasa
Puisto oli saanut uutta ilmettä ja muutenkin ympäristö näytti kunnostetulta ja kaupungin yleisilme oli parantunut paljonkin vuodesta 1997.

Ankea maine

En tiedä taloudellisia lukuja, mutta noin 11 vuotta sitten työttömyys ja muut murheet taisivat painaa Forssaa ja kaupungin koko tunnelma oli ehkä vähän ränsistynyt. Nyt näytti hyvältä ja torin laidassa oli joku kylttikin, jossa kerrottiin torin ympäristön kunnostuksesta vuonna 2006.

Nyt kukoistaa

Forssan asukasluku on 18 000 ja sen tunnelma on kuitenkin hiukan elävämpi kuin pelkän asukasluvun perusteella voisi olettaa. Kaupungin keskusta on monipuolinen: uuden seassa on taitavasti säilynyt/säilytetty vanhoja rakennuksia, puisiakin ja tori on iso ja erityisesti tyhjänä illalla se luo avaraa tunnelmaa. Entiset tehdasrakennukset soveltuvat miljööseen hyvin ja niitä on kunnostettu, ainakin ulospäin hyvinkin hienosti. Toivottavasti sama linja jatkuu ja ei innostuta tekemään ”suurenmoisia” kauppakeskuksia ja tornitaloja.

Keskusta on jopa jotenkin suuremman tuntuinen kuin Hämeenlinnassa (48 000 asukasta), mutta Hämeenlinna on positiivisella tavalla tiivis: kaikki löytyy läheltä.

20.07.2008