[Alkuun ] [oikeusjutut] [matkakertomukset 2000-luvulta] [matkakertomukset 1900-luvulta] [verojutut] [Taxation in Finland]
15.10.2002

Englannin kurssilla kotimaassa -
Hämäläinen Pohjanmaalla 2000

Matkani Etelä-Pohjanmaalle Ilmajoen kuntaan ajoittui juhannuksen jälkeen vuoden 2000 kesällä. Turkulaisen kaupunkijuhannuksen jälkeen oli aika lähteä matkaan juhannuspäivän iltana. Puoliksi hämäläiselle on aina jännittävää lähteä pohjanmaalle olemaan kokonaiseksi viikoksi. Ei siellä mitään pelättävää ole, mutta syytä olla varovainen (kuten jäljempänä kerrotaan).

Uusikaupunki

Uudessakaupungissa pidin pizza-tauon. Kaupunki näytti pieneltä, muttei liian kylämäiseltä -pysähtyminen jäi lyhyeksi. Myös Saab-autolle täytyi vihdoin näyttää syntymäpaikkansa. Isäntä itse etääntyi kauas tuntemattomille seuduille syntymäkylästään.

Ilmajoki

Ilmajoki löytyi yhden maissa yöllä. Etelä-Pohjanmaan opisto on kirkonkylästä vähän syrjemmällä -se ei meinannut löytyä kartankaan kanssa. Kesällä on onneksi kulkijoita öisinkin. Niin nytkin -pari miestä pyöräili hiukan sen näköisenä kuin olisivat tulossa juhannuksen lopetuksesta paikallisen kylän baarista. Toki he tien tiesivät ja neuvoivat.

Etelä-Pohjanmaan kansanopisto - hyvä majoitus

Opisto kaikkine rakennuksineen on hiukan syrjässä. Se tekee paikasta viehättävän. Vanha tyylikäs päärakennus, pihan suihkulähde ja hiljaisuus, lintujen laulua lukuunottamatta, jäi heti mieleen.
Oppimisympäristö on toisella tavalla motivoiva kuin jokin Helsingissä tai yleensä Ruuhka-Suomessa sijaitseva koulutuskeskus. Tuli mieleen Lepaan puutarhaopisto (vuosilta 1989-90)Hämeestä.
Asuntolan huoneissa oli kerrankin ilmastointi. Tuli mieleen eräs kurssi, jossa oli ollut majoitus parakissa (Jyväskylä kesä 1987). (Forssan Aikuiskoulutuskeskuksessa oli myös yllättävän hyvä ilmastointi helle-elokuussa 1997) Muistaakseni säätiedotukset olivat luvanneet kuumia päiviä (niin kävikin), joten ilmastointi oli todella paikallaan. Hinta majoituksella ja kurssilla oli silti hyvin edullinen.

Koskenkorvaa

Aivan - Ilmajoen kunnassa on SE Koskenkorvan kylä, jossa on viinatehdas. Se lienee jokaisen suomalaisen tosimiehen ja -naisen turistikohde, tai kai pitäisi. Ei tarvitse juomista harrastaa, mutta pitää muistaa, että Koskenkorvan nimessä, pitäisikö sanoa brändissä on jotain suomalaista, perinteistä, sitä ei saisi hävittää.
Itse tehtaalla ei tullut käytyä - mutta sen lähellä on erään ravintolan yhteydessä Koskenkorva-museo. Se on pieni, mutta näyttely on tyylikkäästi ja monipuolisesti koottu. On muuten uskomaton määrä ohraa, mitä tarvitaan vuotuisen juomamäärän tuottamiseen.
Maistiaisiakin oli - muistaakseni siellä oli jokin Vichy-hana, josta sai vapaasti ottaa, kirkasta juomaa se on sekin.

Ilmajoen maisemat

Ilmajoki on maatalousvaltainen pitäjä. Pellot ja ennenkaikkea pihat näyttivät hyvin, oikeastaan erittäin hyvin hoidetuilta. Kylällä ajellessa näkyi siisteys ja huolellisuus.

Kumma sattuma- tiesi tulleensa Pohjanmaalle

Erään ajelun aikana ja kylään tutustuessa menin jonkin ravintolan ja/tai majoitusliikkeen pihaan. Kyltissä mainostettiin seisovaa pöytää -tosin vain arkipäivisin. Joka tapauksessa ajattelin mennä kysymään tarkemmin.
Pihassa näkyi aivan poskettoman kokoinen ja näköinen amerikanrauta. No, sehän ei hämännyt, toki Pohjanmaan väellä täytyy olla kunnon kulkupelit. Sitten kiinnitti huomiota iso joukko polkupyöriä: no ilmeisesti kylän miehet (naiset) olivat poikenneet iltajuomalle. Pihassa oli muuten hiljaista ja ketään ei näkynyt.
Aikani liikuttua alkoi kuulua jotain: iso miesjoukko lauloi jossakin kohtuullisesti nuotin kohdalta, mutta kovalla äänellä mitäpä muutakaan kuin Isontalon Anttia ja Rannanjärveä. Yht' äkkiä kuultuna hiljaisuuden jälkeen se kuulosti melkeinpä aavemaiselta hämäläispojan korvaan- tiesi todella tulleensa "häjyjen maakuntaan". Katsoin parhaaksi palata ruokailuasioihin seuraavana päivänä ja ajelin pois paikalta. Nyt tuntui olevan laulun ja juoman ilta. Pienen pelästymisen jälkeen juttu nauratti ja tuntui jopa, että näin oli toivotettu tervetulleeksi.

Seinäjoki, Jalasjärvi

Myös eräällä ilta-ajelulla kohteen oli Seinäjoki, 20 km Ilmajoelta. Sen keskusta on omaleimainen: siellä näkyy Alvar Aallon kädenjälki: tyylikkään näköinen pieni maakuntakeskus.
Jalasjärven kirkonkylä ja keskussa on myös jotain vanhaa leimaa. Jalasjärven halkaisee 3-tie, se tekee heti vireän vaikutelman. Kolmostiehän on väylä Helsingistä (Iittalan kautta) Vaasaan.

Kirja: Heimoerot esiin ja härnäämään

Kirjan kirjoittajat: Ilkka Malmberg-Tapio Vanhatalo
Kirja on modernisti kirjoitettu ja siinä pyritään selittämään, että heimoerot ovat vielä nykyaikanakin voimissaan. Se on jokaisen maakunta- ja kotimaanmatkailijan käsikirja
Kirjassa on mm. hyvä selitys, miksi Etelä-Pohjanmaalla talot ja pihat ovat niinkuin itsekin näin todella erinomaisessa kunnossa.
Siinä myös esitetään erikoinen näkökulma: Onkohan missään vastaavaa (iloista) pakolaiskansaa kuin olivat (ja ovat edelleen jo valtaväestöön sopeutuneena) karjalaiset.

15.10.2002