[Alkuun ] [oikeusjutut] [matkakertomukset 2000-luvulta] [matkakertomukset 1900-luvulta] [verojutut] [Taxation in Finland]

Jälkirjoitus 11.09.2016 Tieto Oyj (entinen TietoEnator) ei loppunut yhtään mihinkään. Se on noin viidessä vuodessa vähentänyt noin 5 000 työntekijää, 18 000 > 13 000. Näiden 5 000:n kohtalosta ei ole ollut julkisuudessa niinkään paljon, kuin Nokian eli Microsoftin saneerauksen kokeneista. Tiedon tulos on jonkin verran parantunut ja liikevaihto hiukan laskenut. Kurssi on melko hyvä, 27 euroa. Yhden osakkeen sai joskus 2012 kympillä.
30.04.2008
TIETOENATOR Oyj, 2008: Joko loppui?

TietoEnator Oyj –yhtiökokous 27.03.2008

Tämäkin on eräänlainen matkakertomus Espooseen, Kutojantielle, suomalaisen (pohjoismaisen) IT-yrityksen pääkonttoriin. Kävin siellä ensimmäisen kerran työnhaussa jo 1980-luvulla. Olin yhtiössä töissä vasta sitten 1997-2004, samalla aloin osakkeenomistajaksi. Mutta nyt alkaa hiukan näyttää siltä, että tiet erkanevat lopullisesti.

Yhtiökokous sattui juuri sen jälkeen, kun Nordic Capitalin ostotarjous oli tullut julkisuuteen. JOKO LOPPUU?

Nyt tuntui siltä, että saattaa olla viimeinen kerta, kun voi osallistua TietoEnatorin (lyhenne tässä TE) yhtiökokoukseen. Olen käynyt pari kertaa aikaisemminkin kokouksessa vuosituhannen vaihteessa. Yhtiö on tehnyt joillakin alueillaan ihan kelpo tulosta, mutta Suomen ulkopuolella ja muutamilla liiketoiminta-alueilla on mennyt huonosti. Syitä ja selityksiä on lehdistössä esitetty runsaasti, joten ei sen enempää niistä.

ISOT MEDIAN HAMPAISSA

Ennenhän TE oli median lempilapsi, mutta nyt on alettu kirjoittaa hyvinkin kriittisesti (aiheellisesti tai aiheetta). Toisaalta kanssakärsijäksi on tullut VM-data (osa Logicaa nykyään), jotka molemmat saivat negatiivista julkisuutta pieleenmenneistä ja kalliiksi käyneistä julkisista tietotekniikkahankkeista
(Valtion tarkastusviraston raportti kertoo näistä, Talouselämä käytti värikästä ilmaisua ”ryssiä”; toisaalta onhan ehkä tilaajapuolenkin osaamisessa tarkistamisen varaa).
Ilmeisesti kumpikaan ei ole opiskelijoiden parissa kovin suosittu työnantaja ja onko juuri koskaan ollutkaan. Se lienee yksi ”hyvyyden” mittari talouslukujen ohella.

IKKUNA ALAAN VOI KADOTA

Piensijoittajana toivoo, että valtaus ei onnistuisi, vaan että tervehdyttämisohjelma alkaisi ”puremaan” ja mahdollisimman vähillä henkilöstövähennyksillä. Jos on pitkään sijoittanut yhtiöön ja seurannut mielenkiinnolla sen tekemisiä, olisi sääli, jos se katoaisi kokonaan, vaikka ei nyt ihan konkurssiin menisikään. Yhtiö on nimittäin (vielä) melko suomalainen ja sen tekemisiä (ja tekemättä jättämisiä) seuraamalla on nähnyt IT-alan kehitystä (ja kehittymättömyyttä) ehkä mielenkiintoisemmin kuin jonkin Microsoftin ja/tai jonkun muun ulkomaisen jätin tekemisiä seuraamalla.

HALLITUS SAA JATKAA

Yhtiökokouksessa herätti keskustelua hallituksen jäsenten valinta ja hallituksen palkkiot. Useimmiten ne saavatkin yhtiökokouksissa ainakin keskustelua aikaan. Esiintyi tietenkin mielipidettä, että hallitus on vaihdettava, koska on mennyt huonosti, toisaalta pysyvästi työskentelevä hallitus voi oppia virheistään (jos niitä on tehty) ja jatkaa ja valaa uskoa, että kriisi menee ohitse. Uskon tähänkin mielipiteeseen. (Joskus toivoo vain, että tavallinenkin työntekijä saisi jostain edes hetkeksi rauhaa työskentelylleen ja kohoavat palkkiot).

ENNUSMERKIT HYVÄT

Yhtiökokouksessa vallitsi rauhallinen tunnelma ja eivät ainakaan uusi toimitusjohtaja, hallituksen jäsenet ja suurin yksityinen omistaja viestittäneet mitään levottumuutta eikä toisaalta kattetonta optimismia. Nähtäväksi jää, miten käy. Mielenkiintoisinta olisi, jos ostotarjous raukeaisi ja kurssi alkaisi (edes hiukan) nousemaan.

KANSANKAPITALISMIA

Laskin, että jos TE:n jokainen 16 000 työntekijästä ostaisi nykykurssilla (noin 15 euroa) osakkeita noin 7-8 tuhannella, he saisivat yhtiön osakkeista juuri yli 10:n prosentin ääniosuuden, joka riittäisi yritysostojen torjumiseen. Se ei ole ihan kohtuuton summa verrattuna vaikkapa asuntolainaan, tosin sijoitus tulisi vielä sen lisäksi. Toisaalta yhtiö omistaa itse omia osakkeitaan 3%:n osuuden, joten jos tämä ääniosuus tulisi mukaan, työntekijän täytyisi ostaa enää 5 000 euron edestä osakkeita. Jos olisi oltu ajoissa liikkeellä, kun kurssi oli kympin tietämissä, jopa kolmen ja puolen tuhannen investointi työntekijää kohti olisi riittänyt.

Kysymys onkin, että olisiko sijoituksesta hyötyä työntekijälle? Työntekijä voi saada potkut osaomistuksestaan huolimatta, mutta jospa hänelle jäävät osakkeet nousisivat arvossaan. Kuitenkin potkut tulevat vielä varmemmin jonkin pääomasijoittajan hallinnassa. Suo siellä, vetelä täällä.

En tiedä, mikä lainsäädäntö tässä tulisi vastaan, jos yhtiön johto olisi heittäytynyt reiluksi ja sanonut tammikuussa, että osta/merkitse 3 500 tuhannella osakkeitamme ja saat pitää työpaikkasi (ja siinä sivussa mekin, ylin johto), mikäli et myy niitä muutamaan vuoteen.

30.04.2008