04.02.2012

04.02.2012 Tampereen teatteri: Euroopan taivaan alla

näytelmä: Euroopan taivaan alla
Kirjoittanut Esa Leskinen - Sami Keski-Vähälä
Ohjaus ja videosuunnittelu Mikko Kanninen
Rooleissa: mm. Janne Kallioniemi, päähenkilö Andrei, Romaniasta

Näytelmä teki hiukan hämmentyneen vaikutelman, mutta kyllä se laittoi ajattelemaan. Toisaalta esitys oli vauhdikas ja omalla tavallaan viihdyttävä. Tietty kepeyskin sopi vielä pimeään keski-talven iltaan.

Pääosassa oli romanialainen liikkuva työntekijä, joka haki ja teki erilaisia töitä Euroopan maissa. Hän tapasi matkallaan ja sai matkakaveriksikin kaksi naista, tietenkin omine kiemuroineen. Vaikeuksien määrä oli henkilöillä loputon jo ennen heidän kohtaamistaan.
Yksi keventävä juonne tarinassa oli ruotsalainen rekkakuski, joka pelasti sankarimme naisineen tien ohesta liftaamasta useaan otteeseen. Rekkakuski Bengtillä oli pitkä musta letti ja rokki soi hytissä ajettaessa Eurooppaa ristiin rastiin. Toisaalta globaali kilpailu oli ajanut tilanteen sellaiseksi, että kuljettajalla ei ollut enää mitään lepo- eikä taukoaikaa.

Hämmentävyys tuli siitä, että tiloissa oli tavanomaisia esitteitä EU:sta, ihan kuin olisi virallinen valistustilaisuus. Esityksen aikana kaksi selostajaa kertoi ikäänkuin ajankohtaisohjelman toimittajat asioista. Itse näytös kertoi kuitenkin hieman toista liikkuvan työvoiman elämästä.

Globalisaatio ja työvoiman liikkuvuus ovat siunaus nimenomaan työntekijöille. Voit muuttaa työn perässä vapaasti ja valita itsellesi parhaiten sopivat työt.
Työnantaja on hyvin joustava monissa asioissa: palkan suuruudessa, sen maksuajoissa, työoloissa ja yleisessä kohtelussa ja voi olla, että palkkaa ei tarvitse ottaa vastaan ollenkaan, siinä on tuhlaamisen vaivakin.

Suomessakin, jos vaikka sellutehdas suljetaan kotipaikkakunnallasi, sinä voit vapaasti muuttaa muualle Eurooppaan työn perässä ja useinhan ihminen onkin jo viikon sisällä potkuistaan toisessa maassa töissä ja perhe muuttaa joustavasti jonkin ajan kuluttua mukana. Ehkä saat pientä avustustakin muuttamiseen, näinhän meillä liikkuvuus toimii.

Niin siis, JOS olet hyvinkoulutettu ja aktiivinen, silloin tietenkin ovet ovat auki Eurooppaan nykyään helposti eikä byrokratiakaan ei ole esteenä. Ajattele, voit päästä jopa EU:n hallintoonkin, sellaista mahdollisuutta ei ollut ennen. Ennen kumarsimme kuulemma itään, mutta eihän meillä sen maan hallintoon ollut asiaa.

Toisaalta koulutettu ja ammattitaitoinen (osin ammattitaidotonkin) on osannut liikkua ja on liikkunut ilman EU:ta ja sitä ”globalisaatiota”. Pääoma liikkuu helposti sekunneissa yli rajojen, mutta ihmisillä liikkuminen (ihmisten liikuttelu) on hiukan hitaampaa; mikäli nyt yleensä (tavallisia) ihmisiä tarvitaan töissä enää kovinkaan kauaa.

04.02.2012