[Alkuun ] [oikeusjutut] [matkakertomukset 2000-luvulta] [matkakertomukset 1900-luvulta] [verojutut] [Taxation in Finland]
08.12.2011

Nauravat(ko) itselleen?: teatteria Seinäjoella 08.12.2011

Seinäjoen kaupunginteatterissa on mennyt tänä vuonna revyy nimeltään "Herttin tähäre" . Mukavan kepeätä menoa pimeään vuodenaikaan ja iltaan. Koska täällä seudulla tulee oleiltua muutama kuukausi, on syytä pyrkiä opiskelemaan paikallista tapakulttuuria, jospa sitä ymmärtäisi vaikka huumorin kautta.

Kuinka totta?

Esityksessä oli monia sketsejä ja esityksiä. Osa niistä toimi hyvin, osa vähemmän. Mutta ilman muuta vauhdikkain ja rennoin esitys, jota olen teattereissa nähnyt. Orkesteri ja iso joukko antoivat menevän tunnelman.
Kohtaus, jossa **yhdenmukaisesti** pukeutuneet nahkatakkiset miehet rymistelevät vuorotellen samalla tavalla Helsinkiläiseen kapakkaan, reteilevät rahoillaan ja ovat kovia poikia, on ehkä jonkinlainen perussketsi.
Yksi kavereista sanoo lopuksi nimittäin, että pohjalainen mies on yksilö, eikä sitä määräillä, "Jokaanen pohojalaanen on yksilö".
Sen jälkeen tuleekin poikien äiti, joka pitää niille saarnan.
Selkeätä tilannekomiikkaa, mutta jotenkin niin kuvaavaa.

ONKO HEIMOAATETTA JÄLJELLÄ?

Osaakohan pohjalainen nauraa itselleen? Ehkä ainakin paremmin kuin varsinaissuomalainen. Toisaalta pohjalainen osaa ainakin markkinoida omaa "aatettaan". Enpä ole nähnyt muualla sellaista seutua, jossa ruokalistatkin ovat "omalla kielellä".
Esimerkiksi Jalasjärven ABC:llä on omanlaisiaan reiluja hampurilaisia, Notta-purkereita "notta näläkä lähtee varmasti". Muillakin huoltamoilla näyttää olevan joitakin tuotteita omalla kielellä tarjolla.
Onhan toki Lappeenrannassakin omat Atomit ym., mutta ruokalistoilla ei ole sie- ja mie -kieltä.
Savonlinnassa on paikallisessa Majakka-ravintolassa ainakin kesäisin tarjolla paistettuja muikkuja. Kilpaileva paikka samalla tuotteella on Seurahuone (taatusti voita ja ruista), mutta Majakka on viihtyisä paikka muutenkin. Olisi se hienoa, jos savolaiset tarjoaisivat herkkua omalla "viäntävällä" kielellään, pottuu ja muikkoo, hyvvöö (tai jotain sinnepäin).

TARINOITA ENNENKIN

Matka on suuntautunut kymmenen vuotta aikaisemminkin tänne Eteläpohjanmaalle. Silloin oli seuraavat mietteet:
matka 2002 Ilmajoelle kielikurssille

kirjoitusta voi kommentoida osoitteella: kommenttiAThellsten.fi
(osoite tarkistettu elokokuu/2011)
08.12.2011