[Alkuun ] [oikeusjutut] [matkakertomukset 2000-luku] [matkakertomukset 1900-luvulta] [verojutut] [Taxation in Finland]
14.03.1999

Melankoliaa kotimaisessa elokuvassa

Miksi elokuva on parempi Hämeenlinnassa

Helsingin teattereissa on aina ruuhkaa ja jonotusta. Ainakin Helismaasta ja Rautavaarasta kertova elokuva on jotenkin intiimimpi ja tunnelmallisempi pienessä teatterissa.

Luonto

Lauantaina katsoin yllättävän romanttisen ja poikkeavan kotimaisen sotaelokuvan "Rukajärven tiellä". Siinä oli kesäistä luontoa, polkuja, metsiä kuvattu paljon. Onneksi on kevät ja kesä tulossa, ettei tarvitse kaipailla sellaisia maisemia kovin kauan.
Reissumies -elokuvassakin välittyi maalaismaisemaa ja luontoa ja pienempien kaupunkien idylliä.

Luonnollisuus ja vaatimattomuus

Päähuomio elokuvassa kiinnittyi siihen kuinka vähään oltiin 50-luvulla tyytyväisiä. Katsellessani kolmikon jossain määrin improvisoitua esitystä jonkin kaukaisen paikan jollain talolla tuli mieleen Rolling Stones. Jätkät raahauttavat rekkakaupalla kamaa ja videot ja kylkiäissmateriaalit on tehty viimeisen päälle. Myös Internet rummuttaa mainosta ja tarinaa itse yhtyeestä ja konserteista.
Nämä kolme suomalaista reissumiestä kulkivat ainakin alkuun julkisilla neuvoilla ja mukana kitara, haitari - ja oma itsensä. Ennakkopuffaus oli muutamalla pylväsilmoituksella tehty - ei muuta. Kansa piti, kulttuuripiirit vierastivat.

Nykyajan tähdet ja tavallinen kansa- kiire

Reissumiehet yöpyivät paikkakunnan taloissa, juttelivat ihmisten kanssa ja elivät mukana heidän elämässään. Ehtivätkö nykypäivän tähdet keikkaputkiensa aikana mukaan kansan elämään. Rankkaahan matkaelämä on aina, mutta elokuvasta välittyi kuitenkin välillä leppoisakin ja kiireetön tunnelma - ei se sitä varmaankaan enää ole.

Elävää musiikkia Tampere, Jyväskylä

Elokuvaa katsoessa tuli mieleen, että kuinka vähän meillä nykyään on vastaavanlaista, vaatimatonta, mutta elävää musiikkia. Tampereella olen muutaman kerran törmännyt vähemmän tunnettuihin jazz- tai muun musiikin esittäjiin. Viime lauantaina käydessäni Jyväskylässä löysin sattumalta kävelykadun varrelta pienen Jazz-ravintolan. Paikallinen trio soitti - ainakin minulle hiukan vaikeatajuista, mutta elävää musiikkia kuitenkin - se on arvo sinänsä ja hinta 10 mk!

Itse elokuva

Elokuva oli huolella tehty, juoni ja tapahtumat kulkivat sujuvasti. Jotain rosoa jäi kuitenkin kaipaamaan. Reissumiehet esitettiin ehkä hiukan liian ihanteellisessa valossa -perheenisinä, puolisoina ym. Olavi Virta suuruutensa päivinä esitettiin tosin aika raadollisena mahtailijana.

Reissumies Rafu

14.03.1999