[Alkuun ] [oikeusjutut] [matkakertomukset 2000-luku] [matkakertomukset 1900-luvulta] [verojutut] [Taxation in Finland]
“backgif” takaisin
31.07.1996

Monipuolinen kevät ja kesä 1996


Purjelaivojen tunnelmaa
Viikko nro 28, 08.07. - 12.07.1996 -mielekästä toimintaa: opetusta ja opiskelua
Työelämän muutokset -ei uutta
Työelämän muutoksen esteet - byrokratia ja työelämä itse(?)
Etä- ja joustotyö - sen esteet


Purjelaivojen tunnelmaa

tarkistus 23.09.2016 Tunnelmallinen muisto Tästä jutusta näköjään puuttuu mieliinpainuva kokemus, kun ne kymmenet purjelaivat lähtivät. Se oli jokin iltapäivä tai alkuilta, kun laivat alkoivat jonkinlaisena jonona mennä merelle. Jossain Ruissalon niemenkärjestä löytyi hyvä paikka katsella niiden lähtöä. Se oli ehkä kerrottu lehdessä ja sitten lähdin sinne pyöräilemään. Olin aikataulusta kai hiukan myöhässä, sillä ne olivat jo aika kaukana, mutta silti siinä oli todella jotain juhlavaa: valtava armada matkalla merelle ja tieto siitä, että tuskin näkee enää vastaavaa. Jos jostain, niin siitä tuli lähdön ja entisajan tunnelmaa - on merenkulussa jotain taikaa, ainakin ollut.hymio

Nyt (28.07. - 31.07.1996) Turussa on meneillään mukava tapahtuma: Cutty Sark Tall Ships' Race. Se on tuonut Aurajoen rantamille noin sata erikokoista purjealusta ja paljon yleisöä. Niitä katsellessa ja niissä käydessä ja jutellessa eri maista tulevien purjehtijoiden kanssa mieli jotenkin rentoutuu. Alkaa tehdä mieli mukaan ulapalle. Toki täytyy muistaa, että ei tarpeeksi kovan tuulen armoilla oleminen olisi miellyttävää. Ihan hyvä, että satuin Turkuun täksi viikonlopuksi ja oikeastaan koko heinäkuuksi. Aikomukseni oli muuttaa entisestä pääkaupungista nykyiseen, mutta kutsu kävi hetkeksi takaisin.

tietoa Tall Ships' Race -tapahtumasta
myös tietoa


Viikko nro 28, 08.07. - 12.07.1996 -mielekästä toimintaa: opetusta ja opiskelua

TAIKO -kurssista tietoja


Työelämän muutokset -ei uutta

Työelämä muuttuu pirstaleisemmaksi nykyään. Tämä on ollut tuttua jo kauan sitten.

TARKASTELU

 • Pascal -kielen opiskelu (hieman COBOL -kieltä)
 • Valmennuskurssin vetäminen Kasasen nimissä Teknilliseen oppilaitokseen pyrkiville
 • ATK:n perusteiden opetus Turun Ammattikoulussa (silloinen nimi muistaakeni )
 • Matematiikan opetus Turun Ammattikoulussa vaatetusteknikoille
 • Vartiointityöt tehtaissa

  Kasanen, valmennuskeskus
  Turun Ammatti-instituutti

  Tietenkään kaikki tehtävät eivät osuneet aivan yht' aikaa, mutta kaikkea oli sopivasti ja ehdin hyvin hoitamaan sosiaalisia suhteita ja pitämään yllä pientä matkustuskulttuuria. Silloin linjana oli lähinnnä Härkätie: TKU <-> HML.


  Työelämän muutoksen esteet - byrokratia ja työelämä itse(?)

  tarkistus 23.09.2016 Vapaus on kallista Niin, onkohan vaihtelun- ja kehittymisenhaluisen tilanne mihinkään muuttunut, nyt vasta alkaa kansalaispalkkakokeilu. Onko se hyvä vai huono, mutta hyvä ihme, olisihan sitä voinut kokeilla jo vaikka vuosikymmeniä sitten. Sitähän yleensä vastustavat ne, joilla on ollut tasaiset tulot ja tasaiset virat koko elämänsä - unohtaneet, miksi töihin mennään. tarkistus 22.09.2016 loppuu

  Siis olen tietoisesti pyrkinyt vaihtelevuuteen ja jaksoittaisuuteen toiminnassani. Se on tosin vaikeaa, koska yhteiskunnan byrokratia tuntee vain 3 vaihtoehtoa:

  On kyllä vapaus toimia aivan kuten haluaa, mutta äärettömän varovainen täytyy olla saadakseen elantonsa rahoitusjärjestelyt pysymään kontrollissa. Ensimmäinen ja toinen vaihtoehto eivät välttämättä takaa suurta toimeentuloa, mutta säännöllisen kuitenkin. Koetettaessa sovittaa em. kolmesta vaihtoehdosta toimiva yhdistelmä (niinhän sitä tulevaisuudessa kuulemma tapahtuu) saa varautua perusteelliseen selvitystyöhön elämisensä rahoittamisesta. Lisätäänpä yhdistelmään yrittäjyys -silloin ainakin oppii varmasti toimimaan byrokratiassa, mutta jääkö enää aikaa tuottavalle työskentelylle, se on toinen kysymys ja vaivautuuko monikaan edes koettamaan erilaisia yhdistelmiä.


  Etä- ja joustotyö - sen esteet

  tarkistus 22.09.2016 "...pikkuhiljaa elpyvä työelämä (pakon edessä) ymmärtää täysin joustavan työnteon ja työajan edut..."
  Heh-heh, ei ole tainnut mitään joustoja tulla työelämään 20 vuodessakaan, KIKY:ä jahkataan ikuisuus ja suurin osa painaa aina samaan duuniin samaan aikaan. Toki se lopullinen jousto tulee poispotkituille sitten aina kerralla. Kyllä tuo oma optimismi joskus naurattaa. hymio tarkistus 22.09.2016 loppuu

  Otsikossa olevat termit ovat olleet esillä julkisuudessa. Ensimmäisenä tulee aina mieleeni opetusministeri Olli-Pekka Heinosen 1 etätyöpäivä/vko.
  Mielestäni otsikon termit ovat kannatettavia työskentelymuotoja, mutta en usko, että "pysähtyneisyyden aikakaudesta" pikkuhiljaa elpyvä työelämä (pakon edessä) ymmärtää täysin joustavan työnteon ja työajan edut. Siis tarkoitan työelämällä sekä ammattiyhdistyspuolen ja työantajapuolen perinteistä joustamattomuutta. Työantaja haluaa valvoa (vieläkin) ja kontrolloida työntekijää ja ammattiyhdistysliike haluaa kontrolloida sekä työnantajaa että työntekijääkin, jotta tämä ei tekisi liian edullisia ja joustavia ratkaisuja työnantajan kanssa. Jos nyt joku haluaisi tehdä joustavaa etätyötä, silloin jollakin tavalla kummankin osapuolen valta vähenee.
  Työntekijää valvovat myös vero- ja työvoimaviranomaiset, joiden ratkaisut saattavat välillä olla aivan arvaamattomia uusissa poikkeuksellisissa tilanteissa. Tällainen kuvio on omiaan estämään joustavuutta työelämässä. Etätyö teknisestihän on toteutettavissa joskus hyvinkin halvalla.

  O-P Heinosen sivu
  Etätyöprojekti. Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskus
  Nuorisoasteen päättötyö etätyöstä, kevät 1995, Lahden kauppaoppilaitos.

  “backgif” takaisin

  31.07.1996